İçeriğe geç

Artvin Denince Akla Ne Gelir

Artvin ne anlama gelir?

Artvin ismi, Gürcüce Arta kelimesine “-ovani” ekinin eklenmesiyle oluşturulmuştur ve “bir şeyi taşımak” anlamına gelir. Zamanla Arta-ovani, Arta-vani, Art-vani ve Art-vin olmuştur. Artavani, “Arta’nın bulunduğu yer” anlamına gelir.

Artvin nasıl bir şehirdir?

Geleneksel mimarisi, yeşilin her tonunda doğası, derin kanyonları, temiz plajları, eşsiz yaylaları, krater gölleri ve beyaz başlıklı dağlarıyla Artvin ülkemizin en güzel şehirlerinden biridir. Artvin turistik açıdan oldukça zengin bir yerdir.

Artvin’den sonra ne gelir?

Araştırma alanı olan Artvin ili, Gürcistan sınırında Doğu Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. İl idari alanının kuzeyinde Gürcistan toprakları, kuzeybatısında ise Karadeniz yer alırken; alan doğuda Ardahan, güneyde Erzurum ve batıda Rize illeriyle sınır komşusudur (Şekil 1).

Ardahan denince akla ne gelir?

Ardahan denince akla ilk olarak Kaşar peyniri ve Çıldır Gölü gelse de genel olarak Ardahan yöresel yemekleri, kıyafetleri, türküleri, gelenek ve görenekleri ile oldukça zengin bir ildir.

Artvin ne ile ünlü?

Artvin’in simgesi boğadır ve şehir boğalarıyla ünlüdür. Artvin toprakları nedeniyle ormanlık, yeşil bir doğaya sahiptir. Artvin, milli parkları, yaylaları, tarihi ve kültürel yapılarıyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir Karadeniz şehridir.

Artvin özellikleri nelerdir?

Artvin İli, Karadeniz Bölgesi’nde, 400 35′ ve 410 32′ kuzey enlemleri ile 410 07′ ve 420 00′ doğu boylamları arasında yer alan ve 7,367 km2’lik bir alana sahip bir ildir. İl alanı Türkiye’nin yüzölçümünün %0’ını (783,577 km2) oluşturmaktadır.

Artvin’in eski adı nedir?

Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı döneminde ise Livane adlarıyla anılan Artvin’in bu adını nereden aldığı ve ne zaman kullanılmaya başlandığı kesin olarak bilinmemektedir.

Artvin’de ne var?

Artvin seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken yerler: Karagöl Şelalesi.

Artvin’de ne yetişir?

Karadeniz florasında özellikle doğu kesiminde fındık ve gürgen türlerinin hakim olduğu alanlarda meşe, dişbudak, kestane, ıhlamur, akçaağaç, kızılağaç, karaağaç, muşmula, tatlı mısır, kızılcık, yabani erik ve yabani kiraz, yabani kiraz, defne ve mürver ağaçları bakımından zengin orman yapısı bulunmaktadır.

Artvin insani nasıl olur?

Artvin halkı misafirperverliği ve samimiyetiyle bilinir. Şehre gelen misafirlere sıcak bir karşılama yapılır ve Artvin’in güzelliklerini keşfetmeleri sağlanır. Artvin sakinleri sosyal hayata aktif olarak katılır ve toplumsal olaylara karşı duyarlıdır.

Artvinliler laz mı?

Artvin ilinin nüfusu Gürcüler, Hemşinliler, Türkler ve Lazlardan oluşmaktadır.

Arhavi neyi meşhur?

İlçe merkezinin alanı yaklaşık 6 km², ilçenin toplam alanı 314 km²’dir.

Ardahan’ın en meşhur şeyi nedir?

Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek pudingi ve helva en meşhur yemekleridir.

Ardahan hangi ilden ayrıldı?

23 Şubat 1921’de düşman işgalinden kurtarıldı. 7 Temmuz 1921’de vali olarak atandığı Ardahan, 1926’da ilçeye yükseltildi ve 27 Mayıs’ta Kars iline bağlandı.

Ardahan hangi soydan gelir?

1124 yılında Erzurum’daki Saltuklu Emirliği’ne bağlı Çavakhet’ten (Ardahan ve Artvin kesimlerini de içine alan) İspir’e kadar olan sınır bölgelerini ele geçiren Kıpçaklar, buraya yerleşmişlerdir. Böylece 1118 ve sonraki yıllarda gelip yerleşenlere Eski Kıpçaklar, 1195 ve sonraki yıllarda gelenlere ise Yeni Kıpçaklar denilmiştir.

Artvin’in eski adı nedir?

Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin’in bu ismi nereden aldığı ve ne zaman kullanılmaya başlandığı tam olarak bilinmemektedir. Adının Çoruh Nehri ile ilişkili olduğu varsayılmaktadır.

Artvin ili ismini hangi tarihte almıştır?

İlin eski adı Çoruh iken, TBMM’nin 17 Şubat 1956 tarihli 6668 sayılı kanunuyla Artvin adını almıştır.

Artvin Türk mü laz mı?

Türk Lazları, Türkiye’nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Başta Rize’nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı, Çamlıhemşin, Artvin’in ise Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri; Kısmen Borçka ve İkizdere’de yaşıyorlar.

Artvin hangi Türk boyundan?

Artvin’i yöneten ilk kavim, Türklerin ataları olarak kabul edilen Hurriler’di. MÖ 2000’den itibaren Hurriler, Artvin ve çevresinde şehir devletleri kurdular.

Kaynak: dupe.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

orl.com.tr