Trabzon Rum mu Laz mı?
Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır. Aslında Trabzon’da çok az Rum kökenli insan vardır. Ancak zamanla bu insanlar ve Rumca konuşanlar Müslüman olmuş ve Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Lazlar kimlerdir?
Laz (Laz: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil)) Güney Kafkas dillerinden biri olan Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan’ın Karadeniz kıyı bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. Batum’da çok küçük bir Ortodoks azınlıkları vardır.
Lazlar Rum mu?
Laz halkı aslen Güney Kafkasya’dandır ve yaklaşık 2.000 yıldır Karadeniz kıyısında yaşamaktadır. Öte yandan Yunanlılar, antik Yunanlıların torunlarıdır ve yüzyıllardır Yunanistan ve çevre bölgelerde yaşamaktadır. Laz halkı, Laz adı verilen benzersiz bir dil konuşur. Yunanlılar Yunanca konuşur.
Arhavi Laz mı?
Türk Lazları, Türkiye’nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Başta Rize’nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı, Çamlıhemşin, Artvin’in ise Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri; Kısmen Borçka ve İkizdere’de yaşıyorlar.
Araklı Laz mı?
Araklı, Laz toplumunun yaşadığı bir diğer Trabzon ilçesidir. Lazların tarihi ve kültürel mirasının izleri burada açıkça görülebilir. Tonya ve Maçka, farklı etnik grupların ve Lazların bir arada yaşadığı ve kültürel çeşitliliğin zengin olduğu ilçelerdir.
Çepniler Laz mıdır?
Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.
Lazlar Türk mü değil mi?
Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor: “Lazlar Türk müdür?” Lazlar Türk değil, Kafkas kökenli bir halktır. Genel kanı Gürcü kökenli oldukları yönündedir. Karadeniz bölgesindeki nüfusları en fazla 200.000, en az 80.000’dir. Pazar, Ardeşen, Çamlıhemşin, Fındıklı, Arhavi, Hopa ve Borçka’da yaygın olarak yaşarlar.
Lazların soyu nereye dayanır?
Lazların Tarihsel Kökenleri Laz halkının kökenleri, Kolhis ve Lazika’nın antik krallıklarına kadar uzanır. Bu bölgeler, günümüz Gürcistan’ının batı kısımlarını ve Türkiye’nin doğu Karadeniz kıyılarını içerir. Bu tarihsel arka plana karşı, Lazlar Karadeniz’in en eski halklarından biri olarak kabul edilir.
Laz hangi ırktandır?
Lazlar, Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Laz dili Gürcücenin bir koludur. Bugün Gürcistan’da 250.000 Laz yaşamaktadır. Kaynaklarda “Güney Kafkasyalılar” olarak anılırlar.
Rum Türkleri kimlerdir?
Yunanlılar; Anadolu yerlileri ile Yunanlıların Yunan dili ve kültürü lehine karışmasıyla ortaya çıkmışlardır. Cumhuriyet döneminde Yunanlılar karışık soydan gelmelerine rağmen ana dilleri Yunanca olduğu için Yunanlı olarak kabul edilmişler ve Yunanistan’daki Türk nüfusla yer değiştirmişlerdir.
Laz şivesi nereden gelir?
Güney Kafkas dil ailesi Gürcüce, Lazca, Megrelce ve Svanca’dan oluşur ve Gürcüce ve lehçeleri Megrelce ve Lazca bu aile içinde Karto-Zan grubunu oluşturur. Laz dili, Megrelce ile birlikte bu grupta Zan dillerinin kolunu oluşturur. Bu dillerin hepsi Proto-Güney Kafkas dilinden türemiş Kafkas dilleridir.
Lazca ve Rumca benzer mi?
İKİ FARKLI DİL Laz ve Yunanca Laz ve Romanca/Yunanca aynı dil değildir ve Trabzon’un bazı köy ve ilçelerinde yaşayan Laz ve Rumlar ile etnik ve dilsel bir benzerlikleri yoktur. Bu iki halkın ve dillerinin ayrı olduğunu, tek bir millet ve tek bir dil olduklarını düşünenler için aşağıda Laz ve Yunanca verilmiştir. Kelimeleri karşılaştırmalı olarak veriyoruz, bu kelimeler…
Gerçek Laz kimlerdir?
Bölgenin dışında, Karadenizlilerin kendilerine Laz dedikleri görülmektedir. Ancak bölgede yaşayanlar için Laz daha doğudadır. “İstanbul’da Samsun ve Sinoplular da dahil olmak üzere tüm Karadenizlilere Laz denir; Sinoplular Samsunlulara, Samsunlular Trabzonlulara Laz der.
Hopa Laz mı Gürcü mü?
Hopa nüfusunun büyük çoğunluğunu Laz, Hemşinli ve Rize göçmenleri oluşturuyor.
Rize pazar Laz mı?
Etnik kökenleri Hemşinli ve Laz’dır. Laz ve Türkçe yaygın olarak konuşulur. Laz dili milliyetçi politikalar nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. İlçenin en dikkat çekici yönü dış çevreyle sürekli ve yoğun ilişkisidir.
Trabzonlular rum mu?
Sonuç olarak, 19. yüzyılın başlarında şimdiki Trabzon ilinin nüfusu Ermeniler, Rumlar ve Türklerden oluşuyordu. Nüfusun çoğunluğu Türklerdi. Rumlar çoğunlukla Trabzon şehrinde ve Yomra, Maçka ve Akçaabat yerleşimlerinde yaşıyordu.
Trabzonluların kökeni nedir?
Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.
Trabzon Sürmene Rum mu?
Böylece Trabzon yöresindeki Sürmene’de yerli halk kısa sürede Hıristiyanlığa geçmiş ve sonraki yıllarda Rum adı verilen Hıristiyan topluluğunu oluşturmuşlardır.
Karadeniz neden Rum?
Drews, “The Oldest Greek Settlements in the Black Sea” (ed., Ö. Çapar), AÜDTCFTAD, XV/26, (1991), s. 303-327. 2 Yunan terimi, Arapların Doğu için kullandıkları bir terimdir. Hatta Türkler Anadolu’yu fethettikten sonra bile bu bölge için Yunan ülkesi terimi kullanılmaya devam etti.
Kaynak: atlantispet.com.tr