Yozgat hangi soydan gelir?
Oğuzların Bozok kolu Anadolu’ya geldikten sonra Yozgat ve çevresine yerleşmişlerdir. Bu nedenle Osmanlı idari sisteminde bu bölgeye Bozok Sancağı denmiştir. Cumhuriyet döneminde bu adlandırma değişse de Bozok ismi halk arasında kalmıştır.
Yozgat’ın kökeni nereden gelir?
Bir rivayete göre, Yozgat Saray Köyü’nden (şimdiki şehir) aşağıdan yukarıya doğru yükselmektedir. Çok katlı ve çok yüksek olması nedeniyle başlangıçta “Yüz Katlı” olarak adlandırılmış, ancak zamanla bu isim giderek “Yozgat” olarak değiştirilmiştir.
Yozgat’ta kimler yaşamıştır?
Hititler M.Ö., Frigya hakimiyeti M.Ö. 1000, Kimmerler M.Ö. 7. yüzyılın başlarında, Lidya Krallığı ve Persler M.Ö. 6. yüzyılda, Makedonyalılar M.Ö. 4. yüzyılda, Kapadokya Krallığı’nın güney kesimde M.Ö. 3. yüzyılın başlarında hakimiyeti, Diğer makaleler…
Yozgat ne zaman Türklerin oldu?
1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Anadolu’nun fatihi ve Anadolu’daki ilk Türk devletinin kurucusu Kutalmışoğlu Gâzi Süleyman Şah komutasındaki Selçuklu Oğuz orduları, bütün Anadolu gibi Yozgat yöresini de fethederek 1077 yılında kurulan Selçuklu Türk devletine katmışlardır.
Yozgat Kürtleri nereden geldi?
Bu boyların kökeni Doğu Anadolu ve Güney Azerbaycan’dır.
Yozgat’ta hangi Türk boyları var?
Salur, Eymür ve Karkın halkı Anadolu’nun yerleşiminde önemli rol oynamıştır. Kayın Anadolu’nun fethinde ve yerleşiminde önemli rol oynamıştır ve Beydili ve Bayındır aşiretleri Anadolu’nun yerleşiminde önemli rol oynamıştır. Oğuzlar göç ettikleri yerlere hem kültürel öğeler hem de her sosyal sınıftan insan getirmişlerdir.
Yozgatlılar nereden gelmiştir?
Cumhuriyet döneminde bu isim değişse de halk arasında Bozok ismi hala kullanılmaktadır. Yozgat’ın kökeni hakkında farklı görüşler olsa da genel kabul gören görüş, özellikle Bozok koluna mensup Oğuz Türklerinin bu bölgeye yerleştiği ve bu nedenle Yozgat isminin kullanıldığıdır.
Atatürk Yozgat olayı nedir?
2 Şubat 1934’te Yerköy İstasyonu’nda geceyi geçiren Atatürk, resmi bir karşılama olmayacağını duyurmasına rağmen, Yozgat halkı hazırlanıp şehir adına bir heyet olarak Yerköy’e doğru yola çıktı. Yozgat halkı, alayının Yerköy’den yapıldığını öğrenince, Ata’yı karşılamak için şehir sınırlarının çok ötesine doğru yola çıktı.
Yozgat il olmadan önce nereye bağlıydı?
1847’deki idari bölünme sırasında Bozok Livası, Sivas Eyaletinden ayrılarak ayrı bir vilayet haline getirildi. Bu dönemde Bozok Vilayeti, Merkez Liva ve Kayseri Livası’ndan oluşuyordu. 1867’de Yozgat Kazası’nı da içeren Bozok Sancağı, Ankara Eyaleti’nin kontrolü altına girdi.
Yozgatta hangi milletler var?
MÖ 2000’den itibaren Hititler, 12. yüzyılda Frigler ve VI-IV. Yüzyıllar boyunca Kimmerler bölgeye hakim oldu. Bölge daha sonra Galatlar ve Persler’in yönetimi altına girdi ve çağımızın başlangıcından itibaren Roma topraklarının bir parçasıydı.
Yozgat’ta hangi uygarlıklar yaşamıştır?
M.Ö. 2000-1500 yılları arasında kurulan ve merkezi Yozgat sınırları içerisinde bulunan Hattuşaş olan Hititlerin egemenliğinden sonra bölge M.Ö. 2000 yılında kurulmuştur. 12. yüzyılda Deniz Haklar’ının istilasından sonra Frigler’in egemenliğine girmiştir.
Yozgat hangi beyliğe bağlıydı?
M.Ö. 2000-1500 yılları arasında kurulan ve merkezi Yozgat sınırları içerisinde Hattuşa olan Hititlerin egemenliğinden sonra bölge M.Ö. 12. yüzyılda Deniz Haklarını istila etmesinden sonra Frigyalıların egemenliğine girmiştir.
Atatürk yozgati neden cezalandırdı?
Atatürk’ün yatırım yapmadığı için Yozgat’ı 50 yıl cezalandırdığına dair bir belge yoktur, bunu destekleyecek bir kanıt da yoktur. Yozgat halkıyla yapılan görüşmelerde bu iddianın sadece bir söylenti olduğu anlaşılmaktadır.
Yozgat Sorgun Alevî mi?
Bu çalışmalara ek olarak, bu araştırma Yozgat’ta yaşayan Aleviler arasındaki ibadet anlayışını araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma, şehir merkezinden sonra en büyük Alevi nüfusuna sahip olan Sorgun ilçesinde yürütülmüştür. Aleviler Sorgun’da 19 köyde yaşamaktadır.
Yozgat Sorgun hangi mezheptendir?
Aleviler veya Alevi-Sünni nüfuslar şehir içinde sadece 23 köyde birlikte yaşamaktadır. Yozgat’ın Sorgun ilçesi, şehir merkezinden sonra en fazla Alevi nüfusuna sahip ikinci yerleşim yeri olarak öne çıkmaktadır. Sorgun’da Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bilinen 19 köy ve/veya mahalle bulunmaktadır.
Bozoklar nereden geldi?
Anadolu’ya gelen Oğuzların Bozoklu toplulukları bugünkü Yozgat bölgesine yerleştikleri için bu bölge Cumhuriyet’e kadar Bozok olarak anılmıştır. Anadolu beyliklerinden biri olan Osmanlılar, Bozok boylarının kurduğu devletlerdir. Bozoklar “Dış Oğuz” olarak da adlandırılırlar, sağ taraftadırlar.
Yozgat Sorgun hangi mezheptendir?
Aleviler veya Alevi-Sünni nüfuslar şehir içinde sadece 23 köyde birlikte yaşamaktadır. Yozgat’ın Sorgun ilçesi, şehir merkezinden sonra en fazla Alevi nüfusuna sahip ikinci yerleşim yeri olarak öne çıkmaktadır. Sorgun’da Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bilinen 19 köy ve/veya mahalle bulunmaktadır.
Yozgat Boğazlıyan hangi Türk boyu?
İlçe, Türkiye’nin en önemli tarihçilerinden Faruk Sümer’in eserlerinde adı geçen Bozok boylarına mensup Dulkadirli Türkmenleri yani Boğazlıyanoğulları aşireti tarafından kurulmuştur. İlçenin ismi de buradan gelmektedir.
Bozoklar ve üçoklar nedir?
Efsaneye göre Oğuz halkı, Oğuz Han soyundan gelir ve Bozoklar ve Üçoklar olmak üzere iki büyük gruba ayrılır. Bozoklar, Oğuz Han’ın Günhan, Ayhan ve Yıldızhan adlı oğullarından gelir. Üçoklar ise Oğuz Han’ın Gökhan, Dağhan ve Denizhan adlı oğullarından gelir.
Kaynak: sinto.com.tr